
Konu başlığında da belirttiğim gibi icra hukuku deneme sorularını burada paylaşıyorum, isteyen pdf olarak indirebilir isteyende sitemiz üzerinden çalışabilir.Toplam 25 adet soru bulunmaktadır...
1. İcra İflas Kanunu, borçluyu korumak maksadıyla, borçlu yararına bazı erteleme halleri getirmiştir. Ayrıca, erteleme sebeplerinin mevcut olması durumunda, bu sebepler devam ettiği sürece, hiçbir İcra takip işlemi yapılamaz. Aşağıdakilerden hangisi erteleme hallerinden biri olarak sayılamaz?
a) Borçlunun ağır hastalığı halinde
b) Borçlunun ailesinden birinin ölümü halinde
c) Borçlunun yurt dışında bulunması halinde
d) Tutukluluk ve hükümlülük halinde
e) Askerlik halinde
2. Aşağıdakilerden hangisi için genel haciz yoluna başvurulamaz?
a) Bir senede bağlı olmayan alacaklar
b) Adi senetler
c) İmzası noterce onaylanmış senetler
d) Resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri çerçevesinde ve usulüne uygun olarak verdikleri belgelere bağlı alacaklar
e) Bono
3. Genel haciz yolu takibine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Takip, alacaklının takip talebi ile başlar.
b) İcra dairesi borçluya bir ödeme emri gönderir.
c) Borçlu ödeme emrine itiraz etmezse veya itiraz eder de, itiraz alacaklının talebi üzerine kaldırılırsa, ödeme emri kesinleşir.
d) Ödeme emrinin kesinleşmesinden sonra icra dairesi, alacaklının talebine bakmaksızın borçlunun mallarını haczeder ve onları satar.
e) İcra dairesi, elde ettiği paradan alacaklının alacağını öder.
4. Aşağıdakilerden hangisi geçerli bir takip talebinin kabul edilebilmesi için bulunması gereken unsurlardan biri değildir?
a) Alacak belgeye dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı yahut mümessili tarafından tasdik edilmiş, borçlu sayısından bir fazla örneğinin takip talebi anında icra mahkemesine tevdii
b) Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı, vergi kimlik numarası şöhret ve ikametgahı; alacaklı yabancı memlekette oturuyorsa Türkiye’de göstereceği ikametgah
c) Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı, alacaklı tarafından biliniyorsa vergi kimlik numarası şöhret ve ikametgahı
d) Alacağın ve istenen teminatın Türk parası ile tutarı ve faizi, alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün
e) Takip yollarından hangisinin seçildiği
5. Aşağıdakilerden hangisi ödeme emrinde bulunması gerekli hususlardan biri değildir?
a) Takip talebinde bulunan kayıtlar
b) Borcun ve masrafların yedi gün içinde ödenmesi, borç teminat verilmesi mükellefiyeti ise teminatın bu süre içinde gösterilmesi ihtarı
c) Takibin dayandığı senet altındaki imza kendisine ait değilse yine bu yedi gün içinde bu cihetin ayrıca ve açıkça bildirilmesi; aksi halde icra takibinde senedin kendisinden sadır sayılacağı
d) Borçlunun senet altındaki imzayı reddettiği takdirde merci önünde yapılacak duruşmada hazır bulunması; buna uymadığı taktirde hapis cezasına çarptırılacağı
e) Borcun tamamına veya bir kısmına yahut alacaklının takibat icrası hakkına dair bir itirazı varsa bunu da aynı süre içinde beyan etmesi ihtarını
6. Ödeme emrinin tebliğinden sonra bir takım sonuçlar ortaya çıkabilir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri olamaz?
a) Ödeme emri kendisine tebliğ edilen borçlu, ödeme emriyle kendisinden istenen borcu kabul ederek, yedi günlük süre içerisinde faiz ve giderleri ile birlikte ödeyebilir, bu durumda takip sona erer.
b) Borçlu yedi günlük süre içerisinde borcunu ödemediği gibi, ödeme emrine itiraz da etmezse, bu durumda ödeme emri (icra takibi) kesinleşir. Bu durumda borçlunun, borcu zımnen kabul ettiği kabul edilir. İcra takibinin kesinleşmesi üzerine, alacaklı haciz isteyebilir.
c) Borçlu, yedi günlük süre içerisinde, ödeme emrine (imzaya veya borca) itiraz ederse icra takibi durmamakla beraber borçlunun ilgili merciye şikayet yolu açıktır.
d) Ödeme emrine itiraz etmeyen borçlunun, yedi günlük süre içinde mal beyanında bulunması gerekmektedir. Aksi halde, alacaklının talebi üzerine mal beyanında bulununcaya kadar hapisle tazyik edilebilir veya hapisle cezalandırılabilir.
e) İcra takibine devam edilebilmesi için, alacaklının talebi üzerine, itirazın mahkemece iptal edilmesi ya da icra mahkemesince kaldırılması gerekir.
7. Borçlunun, ödeme emrine yapacağı itirazın, geçerlilik kazanabilmesi için aşağıdaki şartların hangisinin gerçekleşmesine gerek yoktur?
a) Ödeme emri borçluya tebliğ edilmiş olmalıdır.
b) Borçlunun ödeme emrine itiraz iradesi bulunmalıdır.
c) Ödeme emrine itiraz eden kimse, itiraz edebilme ehliyetine sahip olmadır.
d) Ödeme emrine itiraz, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde yapılmalıdır.
e) Ödeme emrine itiraz, yetkili makamın onayının ardından yapılmalıdır?
8. Borca itiraz edilmesi halinde, alacaklı itirazın kesin kaldırılması yoluna başvurabilir. Alacaklının itirazın kesin kaldırılması yoluna başvurabilmesi için, alacağın bazı ispat edici araçlara bağ1ı bulunması gerekir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
a) Pay cetveli
b) İmzası borçlu tarafından ikrar edilmiş adi senet
c) İmzası noterlikçe onaylanmış senet
d) Resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri belgeler
e) Kredi kurumları ile ilgili belgeler
9. Haczin yapılmasına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Haciz, icra müdürü tarafından yapılır. İcra müdürü haczi, görevlendireceği yardımcısı veya katiplerinden birisine de yaptırabilir.
b) Hacze gidileceği önceden borçluya haber verilir.
c) İcra dairesi müdürü, haciz talebinden itibaren üç gün içinde haciz işlemlerini başlatmak zorundadır.
d) Borçlu, haciz sırasında malların bulunduğu yerde hazır ise, haciz onun huzurunda yapılır.
e) Borçlu, haciz sırasında malların bulunduğu yerde bulunmuyorsa, hemen bulunması da mümkün değilse, haciz gıyabında yapılır.
10.Aşağıdakilerden hangisi “Kısmen Haczi Caiz Olan Şeyler”den biri değildir?
a) Maaşlar
b) Tahsisat ve her nevi ücretler
c) İntifa hakları ve hasılatı
d) İlama müstenit olmayan nafakalar
e) Borçlunun haline münasip evi
11. Hacizde istihkak davalarına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Borçlunun, elinde bulunan bir malı başkasının mülkü veya rehin olarak gösterdiği yahut üçüncü bir şahıs tarafından o mal üzerinde mülkiyet veya rehin hakkı iddia edildiği takdirde, icra dairesi bunu haciz ve icra zabıtlarına geçirir ve keyfiyeti iki tarafa bildirir.
b) İcra dairesi, istihkak iddiasına karşı itirazları olup olmadığını bildirmek üzere alacaklı ve borçluya üç günlük mühlet verir.
c) Malın haczine muttali olan borçlu veya üçüncü şahıs, ıttıla tarihinden itibaren 3 gün içinde istihkak iddiasında bulunmadığı takdirde, aynı takipte bu iddiayı ileri sürmek hakkını kaybeder.
d) İstihkak iddiasının yapıldığı veya istihkak davasının açıldığı tarihte istihkak iddiası ile birlikte oturan kimseler yahut bu şahısların iş ortakları, iddianın yapıldığı tarihte veya istihkak davası açılmışsa davanın açıldığı tarihte malın haczine ıttıla kesbetmiş sayılırlar.
e) İstihkak iddiasına karşı alacaklı veya borçlu tarafından itiraz edilirse, icra memuru dosyayı hemen tetkik merciine verir.
12. Taşınır (menkul) malların satılması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi satışın pazarlık suretiyle yapılabilmesinin şartlarından biri değildir?
a) Bütün borçlular isterse
b) Borsa veya piyasada fiyatı bulunan kıymetli evrak veya diğer mallar için o günün piyasasında mukarrer fiyat teklif edilirse
c) Artırmada maden kıymetini bulmamış olan altın ve gümüş eşyaya bu kıymet verilirse
d) Yetişmemiş mahsullerin satışı söz konusu ise
e) Mahcuz malın tahmin edilen değeri Kanunda tespit edilen tutarı geçmezse
13. Taşınmaz (gayrimenkul) malların satılması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Gayrimenkul üç defa bağırıldıktan sonra en çok artırama ihale edilir.
b) Açık artırma bedeli gayrimenkul için tahmin edilmiş olan kıymetin en az yüzde % 75’ini bulması şarttır.
c) Satış bedeli peşin ödenir. Ancak icra memuru alıcıya yirmi günü geçmemek üzere bir mühlet verebilir.
d) Gayrimenkul haktan ari olarak satılıp ta bedeli alacaklının alacağından fazla çıkarsa o hakkın takdir edilecek kıymeti ödenmek üzere bedelin fazlası hak sahibine tahsis edilir.
e) Gayrimenkul kendisine ihale olunan kimse derhal veya verilen mühlet içinde parayı vermezse, ihale kararı icra memuru tarafından kaldırılarak teminat akçesi alıcının mesul bulunduğu meblağa mahsup edilmek üzere alıkonulur.
14. Bir alacaklı tarafından ihtiyati haciz talebinde bulunabilmenin şartları arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
a) Alacaklının, borçluya karşı bir para alacağının bulunması
b) Alacağın vadesi gelmiş ve rehinle teminat altına alınmamış olması
c) Borçlunun belli bir yerleşim yeri olmaması
d) Alacağın rehinle teminat altına alınmış olması
e) Alacaklının, borçlunun mallarını gizlediğini, kaçırmaya veya kendisi kaçmaya hazırlandığını yahut kaçtığını ya da bu maksatla alacaklının haklarını ihlal eden hileli işlemlerde bulunduğunu ispat etmesi
15. İflas dairesinin görevleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a) İflasın açıldığını ilan etmek ve gereken yerlere bildirmek
b) Diğer iflas organlarının işlemlerine karşı şikayet yoluna başvurulduğunda, bu şikayetleri incelemek
c) Müflisin mallarının defterini tutmak, muhafaza tedbirleri almak
d) Adi tasfiyede, alacaklıları (birinci) toplantıya çağırmak, toplantıya başkanlık etmek ve iflas idaresinin tasfiyeye ilişkin işlemlerini denetlemek
e) İflasın kapandığını ilan etmek
16. Tacir olmadıkları halde özel kanun hükümlerine göre iflasa tabi bulunan kişiler hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a) Ticareti terk eden eski bir tacir, ticareti terk ettiğinin ilanından itibaren bir yıl süreyle iflasa tabi olmaya devam eder.
b) Kollektif şirket ortakları, yalnızca şirket borçlarından dolayı iflasa tabidirler.
c) İflasa tabi olmasa dahi, bir borçlunun, teklif ettiği konkordato mühleti kaldırılmışsa, konkordato ticaret mahkemesince tasdik olunmamışsa veya tamamen feshedilmişse, alacaklılardan birinin süresi içinde talepte bulunması üzerine borçlunun derhal iflasına karar verilir.
d) Bankalar Kanunu’na göre, bir bankanın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleriyle, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve imzaları bankayı ilzam eden memurları kanuna aykırı karar ve işlemleriyle bankanın iflasına (veya Fona devredilmesine) sebep olmuşlarsa, şahsen iflaslarına mahkemece karar verilebilir.
e) Donatma iştiraki tacir olmamasına (ve tüzel kişiliği bulunmamasına) rağmen, tacirlere ilişkin hükümler bunlar hakkında da uygulanır ve donatma iştirakinin, her türlü borcundan dolayı iflası istenebilir.
17. Aşağıdakilerden hangisi doğrudan doğruya borçlunun iflasının istenebileceği hallerinden biri değildir?
a) Borçlunun yerleşim yeri belli değilse
b) Borçlu, taahhütlerinden kurtulmak amacıyla kaçmışsa veya kaçması muhtemelse
c) Sermaye şirketleri veya kooperatiflerin aktifleri pasiflerinden fazla ise
d) Borçlunun teklif ettiği konkordato mühleti kaldırılmış, konkordato talebi tasdik edilmemiş veya konkordato kararı tamamen feshedilmişse
e) Borçlunun alacaklıların haklarını ihlal eden hileli işlemlerde bulunması veya bunlara teşebbüs etmesi olasılığı varsa
18. Alacaklı, alacağını müflisin kendinde olan alacağı ile takas edebilir. Buna göre, aşağıdaki hallerden hangisi takas yapılamayan haller arasında yer alamaz?
a) Alacaklının müflisin kendinde olan alacağı varsa
b) Müflisin borçlusu, iflas açıldıktan sonra müflisin alacaklısı olursa
c) Müflisin alacaklısı, iflas açıldıktan sonra müflisin veya masanın borçlusu olursa
d) Alacaklının alacağı, hamile muharrer bir senede müstenit ise
e) Anonim, limited ve kooperatif şirketlerin iflasları halinde esas mukavele gereğince verilmesi lazım gelen hisse senedi bedellerinin henüz ödenmemiş olan kısımları
19. İflas tasfiyesi dört aşamadan oluşur. Aşağıdakilerden hangisi bu aşamalardan biri değildir?
a) İflas masasının oluşturulması
b) Masanın idaresi
c) Masa mallarının paraya çevrilmesi
d) Defter tutulması
e) Paraların paylaştırılması
20. Aşağıdakilerden hangisi adi tasfiyenin aşamalarından biri değildir?
a) Adi tasfiyenin ilanı
b) Masa mallarının alacaklılar arasında paylaştırılması
c) Birinci alacaklılar toplantısı
d) İflas idaresinin seçilmesi
e) Üçüncü kişilerin istihkak iddiaları hakkında karar verilmesi
21. Sıra cetveli ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
a) Alacakların kaydı için muayyen müracaat müddeti geçtikten sonra ve iflas idaresinin seçilmesinden itibaren en geç üç ay içinde iflas idaresi tarafından alacaklıların sırasını gösteren bir cetvel yapılır ve iflas dairesine bırakılır.
b) Sıra cetvelinde kabul edilmeyen alacaklar red sebepleri ile birlikte gösterilir.
c) İflas idaresi, sıra cetvelini iflas dairesine verir ve alacaklıları usulene göre ilan yoluyla haberdar eder.
d) Sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren on gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdurlar.
e) İtiraz eden, talebinin haksız olarak ret veya tenzil edildiğini iddia ederse dava masaya karşı açılır.
22. Aşağıdakilerden hangisi iflastaki aciz belgesinin hukuksal açıdan doğurduğu sonuçlardan biri değildir?
a) İflastaki aciz belgesinin, borç ikrarını içeren bir belge sayılabilmesi için, müflisin, borcu kabul etmesi ve bunun aciz belgesine yazılması gerekir.
b) Aciz belgesi sahibi alacaklı, iflas kapandıktan sonra, borçluya karşı bu belgeye dayanarak takip yapabilir, ancak bunun için, borçlunun yeni mal iktisap etmiş olması gerekir.
c) İflas kapandıktan sonra bir yıl içinde de takip yapılırsa, müflise yeniden ödeme emri gönderilmesi gerekir.
d) İflasta, borç ödemeden aciz belgesi sahibi alacaklı, borçluya karşı doğrudan doğruya iptal davası açamaz. Ancak, kendisine dava açma yetkisi verilmişse bu davayı açabilir.
e) Alacaklı, iflastaki borç ödemeden aciz belgesi ile, bir başka alacaklının koydurduğu hacze iştirak edemez.
23. Aşağıdakilerden hangisi genel olarak iflas dışı konkordatonun aşamalarından biri değildir?
a) Borçlu veya borçlunun bir alacaklısı, icra mahkemesine gerekçeli bir konkordato teklifinde bulunur.
b) İcra mahkemesi, teklif kanunda belirtilen şartları taşıyorsa, borçluya bir konkordato süresi verir ve ayrıca konkordato komiseri tayin yoluna gider.
c) Borçlu, bu mühlet içinde komiserin denetiminde işlemlerini sürdürür, konkordatoyu alacaklıların kabulüne hazırlar.
d) Komiser alacaklıları toplantıya çağırır.
e) Alacaklılar toplantısında, alacaklılar konkordato teklifini kabul veya reddedebilir. Alacaklılar konkordatoyu, kabul ederse, konkordato uygulamaya konulur.
24. Ticaret mahkemesinin konkordatoyu tasdik edebilmesi için aşağıda sayılan şartlardan hangisinin gerçekleşmiş olması gerekmez?
a) Borçlunun teklif ettiği ödeme oranı, borçlunun kaynakları ile orantılı olması
b) Konkordatonun, alacaklılar toplantısında, kaydedilmiş olan alacaklıların üçte ikisi ve alacaklıların yarısını aşan bir çoğunluk tarafından kabul edilmiş olması
c) Konkordato işlemlerinin yerine getirilmesini, alacakları kabul edilmiş olan imtiyazlı alacakların tamamen ödenmesini ve mühlet sırasında komiserin onayıyla akdedilmiş borçların ifasını sağlamak için, bu alacaklılardan her biri özel olarak ve açıkça kendi alacağı bakımından vazgeçmedikçe yeterli teminatın gösterilmesi
d) Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama masrafları ve ilam harçlarının tasdik kararından önce, borçlu tarafından mahkeme veznesine depo edilmiş olması
e) Malvarlığının terki suretiyle konkordatoda, paraya çevirme halinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen meblağın, iflas yoluyla tasfiye halinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının öngörülmesi
25. Konkordatonun, ticaret mahkemesince tasdik edilmesi durumunda bazı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bu sonuçlardan biri değildir?
a) Tasdik edilen konkordato, alacakları mühlet kararından veya komiserin onayı olmaksızın konkordatonun tasdikine kadar dolmuş bütün alacaklar için mecburi olarak bağlayıcılık kazanır.
b) Konkordato mühletinden önce borçlunun mallarına konulmuş hacizler varsa ve bu hacizli mallar henüz satılmamışsa, konkordatonun tasdiki ile bu hacizler kendiliğinden düşer.
c) Konkordatoya kabul oyu vermeyen alacaklı, müşterek borçlulara ve borçlunun kefillerine ve borcu kabul edenlere karşı bütün haklarını kaybeder.
d) İcra mahkemesi, emrederse, çekişmeli alacaklılar hakkında ayrılan paylar, hüküm kesinleşinceye kadar, borçlu tarafından sağlam bir bankaya, banka bulunmayan yerlerde icra veznesine yatırılır.
e) Borçlu tarafından, konkordato şartlarından fazla olarak alacaklılardan birine yapılan vaatler ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın batıldır.
Cevap Anahtarı
1) c 2) e 3) d 4) a 5) d 6) c 7) c 8) e 9) b 10) e 11) c 12) a 13) b 14) d 15) b 16) e 17) c 18) a 19) d 20) b 21) d 22) e 23) e 24) b 25) c